Козунаци

Търсите от къде да поръчате козунак в град Варна? Пекарната на Кифлата е подходящото място!


Какво е козунак?

Козунакът е сладък обреден хляб, който традиционно се приготвя за Великден. Символизира тялото на Иисус Христос така както боядисаните в червено яйца символизират кръвта му.

В Румъния този Великденски сладкиш е популярен под същото име козонак (на румънски: cozonac), докато в Гърция се нарича цуреки (на гръцки: τσουρέκι), а в Турция – чорек (на турски: çörek). В Италия се приготвят козунаците панетоне (на италиански: Panettone), които могат да издържат до 6 месеца. В Русия Великденският обреден хляб се нарича кулич. Корените на този сладък хляб с яйца се крият в Западна и Средна Азия.
Днес козунакът вече не е само религиозен символ, а се е превърнал в хранителен продукт, вид тестен сладкиш, който може да се намери целогодишно в търговската мрежа. От специалното козуначено тесто се приготвят и други сладкиши като рула и кифли.

Как се приготвя козунак?

Съществуват различни варианти на рецептата за козунак. Като цяло обаче той е труден за приготвяне, тъй като изисква много време, месене и специални условия – помещението, в което се меси и втасва тестото, трябва да е добре затоплено. Характерно за козунака е, че той трябва да е добре бухнал и да се къса „на конци“. Често към тестото се добавя пълнеж от орехи, стафиди, настъргана лимонова кора, локум, мармалад, шоколад.

Поръчайте козунак и козуначени рула от Пекарната на Кифлата във Варна!

Всеизвестно е, че приготвянето на вкусен козунак не е никак проста работа- изискват се умения, търпение, опит, сръчност и отдаденост. Ако нямате време и нерви и искате козунакът ви да е пухкав, мек, сочен и богат на конци, не се колебайте да поръчате от Пекарната на Кифлата в град Варна. Ние ще приготвим за вас козунаци и козуначени рула с богат вкус и аромат, а от конците му ще можете да си изплетете цял пуловер.