Погачи

Търсите от къде да поръчате погача в град Варна? Пекарната на Кифлата е подходящото място!


Какво е погача

Погачата е вид хляб, традиционно приготвян за празници като Коледа, Нова година, но не само. Той е популярен в България, Северна Македония, Босна и Херцеговина, Хърватия, Словения, Сърбия, Черна гора, Унгария, Гърция (наречена μπουγάτσα, bugatsa там) и Турция (наречена poğaça, poača там). Понякога се използва като предястие вместо хляб. Формата на обредния хляб обикновено е кръгла. В зависимост от различните елемнти на една погача, тя носи различни послания. Обредният хляб се различава от обикновения по форма, декорация, пълнеж, според зависи от повода.

Погачата в българската култура

Не случайно в някой райони на България наричат хляба “душа” или “душица”. Това е заради вярването, че хлябът е душа. По тази причина той не е прието да се реже, а да се отчупва с ръце.В българската народна култура погачата е важен елемент от почти всеки празник. Според родните обичаи, обредният хляб се замесва от момиче или млада булка. Има няколко интересни вярвания, свързани с “първата хапка” от всяка погача. Ако на лични празници – имени, рождени дни или дори новогодишни прзненства, ергените се отказват от първата си хапка и я дават на момичето, това символично означава предложение за брак.
В много области е прието, че при женитба, първата хапка от погачата се дава на кръстниците на детето. Те са първите, които отчупват сватбената питка и обикновено пожелават нещо на младите, а най-често по шеговит начин.

Поръчайте погача от Пекарната на Кифлата във Варна!

Ние прекрасно разбираме колко е важен всеки празник за Вас! По тази причина влагаме много любов при приготвянето на погачите. В Пекарната на Кифлата държим на доверието към нас и по тази причина използваме най-качествените продукти и съблюдаваме елементите от българските традиции при приготвяне на погачите. Ако търсите най-добрите погчи в гр. Варна, не се колебайте и се доверете на Пекарната на Кифлата! За да поръчате погача от нашата пекарна, можете да го направите със заявка на място или по телефон.

Видове погачи, които можете да поръчате от Пекарната на Кифлата

  • Погача за сватба
  • Погача за годеж
  • Погача за рожден ден
  • Погача за освещаване на нов дом
  • Погача за посрещане на новородено бебе
  • Сладка погача за бебе, на 40-ия ден от раждането му
  • Погача за кръщене
  • Погача за прощъпулник
  • Погача за възпоменание